Rozhodla jsem se, že vyplním mezeru ve své církevní výbavě a  zakoupím si nějaký solidní  růženec. Cestu k Sněžné Panně Marii mi výhodně protínal obchod Paulínek na Jungmannově náměstí.
       Nad prosklenou vitrinou jsem dlouze a pečlivě přemýšlela a pozorně vybírala.  Bylo to o to těžší, oč menší výběr byl.
      Roztomilé bílé korálky, odporný, takořka odpudivě růžový růženec, ale i  řetězce dřevěných  kuliček - jedny byly světlé, druhé tmavé.  Samozřejmě jsem zvolila řádný solidní materiál -dřevěné dřevo.
       Po vynětí růžence z vitriny nastal nový kříž.  Kříž působil až moc plechově, jako zprohýbaný hliníkový odřezek. Naposledy jsem se pokusila a  poprosila řádovou sestru, jestli nemají nějakou jinou kombinaci. Neměli. Nakonec o něj nejde. Řezbářsky vysoce kvalitní práci mám ostatně na zdi a nezůstává rozhodně bez povšimnutí. Kdežto Panně Marii jsem toto  byla dlužna již delší dobu. 

      U kasy jsem se, z hlediska dalšího vývoje neprozřetelně, zakecala - kupovala jsem ještě (další) knihu od našeho pana faráře Radka  - a slečna/mladá paní/nevímkdotobyl měla na jeho adresu pochvalný, leč v jistém ohledu zkratkovitý, postřeh a tak jsem jako slušná a poslušná farnice musela zakročit aby nebylo poškozeno ani v nejmenším jeho jméno, neboť jest svatou povinností uchovávat dobré jméno farnosti, zejména  jedná-li se o farnost vaši a kněze tak vzácného, bylo a  jest  mojí svatou povinností nedopustit, aby takto zkreslený obraz vstoupil do oběhu. 
       Slečna/mladá paní/nevimkdotobyl totiž pronesla výrok "To je tak chytrý pán, že to musí být jistě neskutečný morous", a tak jsem po úspěšném pokuse  potlačit na  svých rysech  podivení,  řekla své rozhodné : "Není !!"  a dodala  s nebývalou dávkou odhodlání : "Proč by měl býtr??"  Vše jsem doplnila oznámením, že je naopak  usměvavý,  vyzařuje z něj, co má. Poté, už spíše z intelektuálního zájmu,  jsem vznesla řečnickou otázku, že vlastně vůbec nerozumím tomu, proč by mělo mít vzdělání za následek morousovitost?  Pak už jsem jen pohlédla do podivené tváře slečny/mladé paní/nevimkdotobyl , který měl důvod opačný (proč by nemělo), a když se schylovalo k zacyklení rozpravy  "jak může být vzdělanec současně usměvavý" raději jsem  narychlo zaplatila, načež mi byl podán už jen náležitě ekologický papírový sáček s knihou a růžencem, který jsem již bez  následné kontroly, leč s  maximální opatrností  vložila do ploché brašny na zádech svého vozíku, pečlivě uzavřela  klasickým zipem nadoraz  a odebrala se s úlovkem na mši těšíc se na to, jak si  večer po návratu pěkně zamodlím.

    Ouha!  Po návratu jsem vylovila obsah sáčku, žel růženec nebyl spojený v souvislý okruh!  Nejprve jsem hledala jako dobrý křesťan chybu pochopitelně v sobě. Musela jsem ho přetrhnout? To by šlo napravit spojením drátěných oček snadno. Další Ouha!! Chyba se patrně stala už někde na výrobní lince továrny na růžence. To se dá pochopit, fabriky chrlící dnes stovky růženců za hodinu prostě neuhlídají vše. Nebyl  totiž přetržený. Zkrátka a dobře  růžencový  zmetek. Očka nejsou  v inkriminovaném místě, mezi třetím a čtvrtým desátkem, porušena.

     Co s tím? Krom toho, že jsem zůstala bez modlení, neb mi přišlo nevhodné modlit se pomocí zmetku, přemýšlím, co dál.

     Před možnou nápravou je ovšem nutno zvážit, třeba i provizorní, leč ze situace vyplývající otázky, které mi nedávají spát. (Pochopitelně mít funkční růženec, takové nevídané prostory uprostřed noci bych pořešila jím, i když není vyloučeno, že by vůbec nevznikly. I takovou moc třeba modlitební a jiné pomůcky mají)

Ale teď k věci:

Je modlitba růžence v takovém stavu vůbec možná?
  Je modlitba růžence v takovém stavu vůbec platná?
    Je modlitba růžence pomocí zmetku vůbec povolená?! Nebude to shledáno hříšným? Jaké přikázání by se tím porušilo?
SAMÉ OTÁZKY

   Nu a jelikož jsem co se týče genderu celkem staromódní, ráda bych poprosila zdejší pánské předsednictvo, které jistě vládne technickými dovednostmi, alespoň o radu.  Odměnou pak mohu dát k dispozici  podnikatelský nápad:
- Neměla by vzniknout menší  firmička pro  potřeby nás  zbožných praktikujících leč nepraktických žen, kterým se porouchá růženec? 

- Zároveň navrhuji vznik  komise na posouzení teologické a praktické stránky růžencových oprav, fuknčnosti růženců z hlediska jak fyzické odolnosti tak splňující předpoklady liturgické

Ve všech ostatních směrech jsem na výsost spokojena. Myslím, že příběh je jak šitý na míru názvu diskusního vlákna, které najdete https://www.signaly.cz/diskuze/vlakno/152-preferovane-ruzence-znacka-spokojenost-kvalita-prodavajici?paginator-page=16#post-1215854

 

Růženec